Čekajući najvažniji poziv

Autor: Ronald Seeliger, generalni direktor Hemofarm grupe

Skoro sam pročitao jednu dirljivu priču o susretu dve majke, koje je lična tragedija povezala doživotnim prijateljstvom. Početkom 2020. godine, 21-godišnji Stefan je stradao u nesreći nakon koje je bio u komi. Bez obzira na ogromne napore doktora, konstatovana mu je moždana smrt. Porodica Vasiljević nije ni slutila da će doći do toga, ali su imali priliku da ispune Stefanovu želju da njegovi organi budu donirani ukoliko mu se nešto desi. Tri godine je prošlo otkako je jetra mladog Stefana donirana Nihadi i tim činom joj spašen život.

Pre sedam godina Hemofarm je zajedno sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije pokrenuo kampanju o najvažnijem pozivu u životu, koji pacijenti čekaju kako bi saznali da li se pojavio dobrovoljni davalac organa. Dosta toga je rečeno i urađeno u poslednjih sedam godina, ali pacijenti u Srbiji i dalje čekaju na najvažniji poziv.

Na žalost, Srbija je i dalje na začelju liste kada je u pitanju donorstvo organa. Na listama čekanja za kadaveričnu transplantaciju u Srbiji je skoro 2.000 ljudi koji čekaju srce, jetru, bubreg ili rožnjaču. To ne sme i ne mora da bude tako.

Ovog proleća 2023. godine ponovo smo pokrenuli kampanju o Najvažnijem pozivu, kako bismo probudili humanost i pružili šansu za skoro 2000 naših sugrađana koji svakodnevno čekaju na taj poziv.

Kao pojedinac, duboko verujem u to da svako od nas može da pruži ogroman doprinos za svet oko nas. Govorimo o malim i velikim stvarima koje svako od nas čini za svoje najvoljenije, ali i za ljude koje i ne poznajemo. Humanost ne sme i ne mora da ima granice.

Za mene, doniranje organa predstavlja najveći primer humanosti, jer doniranjem pomažete drugima da nastave život. Duboko verujem da je humanost nešto što određuje svakog od nas i upravo iz tog razloga sam potpisnik donorske kartice u Nemačkoj.

Pozivam vas da nam se pridružite i podržite donorstvo, jer ponekad je potreban zaista samo jedan čin humanosti da nekome promenimo život na bolje.